Home » Svensk sproghistorie: En nysgerrig lærevejledning

Svensk sproghistorie: En nysgerrig lærevejledning

Uanset om du lærer svensk, er det ofte nemmere at assimilere, hvis du har en dybere forståelse af det.

Denne dybere forståelse kunne komme fra at lære, hvordan en bestemt struktur opstod, eller hvorfor verberne i en udsagnsgruppe er bøjet på samme måde

Men for at forstå processen med, hvordan sproget udviklede sig til, hvad det er i dag og være i stand til at nå konklusioner og komme med forudsigelser om, hvordan sproget og dets regler kan opføre sig, er noget svensk sproghistorie på sin plads.

Forhåbentlig vil denne svenske sproghistorie udvide din forståelse af svensk, gøre det lettere at lære nye begreber og drive din sprogindlæringsrejse til succes.

Pro tip

Forresten, hvis du vil lære svensk hurtigt (inklusive svensk sproghistorie) og have det sjovt, er min bedste anbefaling  Swedish  Uncovered  , som lærer dig gennem StoryLearning®.

Med  Swedish Uncovered   vil du bruge min unikke StoryLearning®-metode til at lære svensk gennem historie…ikke regler. Det er lige så sjovt, som det er effektivt. Hvis du er klar til at komme i gang,  skal du klikke her for en 7-dages GRATIS prøveperiode .

Du kan bruge indholdsfortegnelsen nedenfor til at springe direkte til den del af svensk sproghistorie, der interesserer dig mest. Ellers fortsæt med at læse for at finde ud af det svenske sprogs historie.

Indholdsfortegnelse

oldnordis

Særlig database

Oldnordisk var det sprog, der blev talt i hele Skandinavien og endda i nogle andre dele af Europa.

Det, vi i dag kender som svensk, stammer fra oldnordisk. Interessant nok er svensk ikke det eneste sprog, der kommer fra oldnordisk. Norsk og dansk har sammen med Faraose og islandsk også rødder i oldnordisk.

Der er masser af andre sprog, der har haft en vis sproglig indflydelse og udveksling med oldnordisk, på grund af vikingerne, der hjalp med at sprede sproget til flere lande i Europa, som Rusland, Frankrig og Irland.

Selv engelsk har nogle få ord, der oprindeligt var oldnordiske, som taka (tage), hvirfla (hvirvel) eller mjukr (sagtmodig).

Men skandinaviske lande er de eneste lande, hvis sprog er direkte efterkommere af oldnordisk, og de deler endda nogle ligheder med hinanden.

Da både islandsk og færøsk tales på afsidesliggende øer, minder disse sprog naturligvis mest om oldnordisk, men resten af ​​sprogene har også nogle ligheder.

Træk af oldnordisk på nutidig svensk

Vigtigt at bemærke er, at nye બ્સ્ક્રાઇબ કરવાની શ udtryk og vendinger ikke er lavet på denne måde, fordi i disse eksempler står ordene efter till/til i besiddelse. Dette bruges ikke længere på svensk.

Nogle ord forbliver også de samme, men i forskellige former. For eksempel er ordene armr (arm), eldr (ild), vindr (vind), stadig de samme på svensk. Men i disse dage bruges ordenes akkusativform: arm , eld og vind .

Oldnordisk, som det er kendt, blev brugt indtil midten til slutningen af ​​det 14. århundrede. Men gammelsvensk begyndte at blive brugt før det, hvilket resulterede i en vis overlapning af sprogene. Oldnordisk var stadig i brug i skrift, mens oldsvensk var det vigtigste talesprog.

Gammelsvensk/middelaldersvensk

Det er her, de sproglige forskelle mellem de skandinaviske lande begynder at blive mere tydelige.

Den formelle begyndelse af oldsvensk anslås at være i 1225. Dette var året, hvor Västgöta-loven blev vedtaget, som er det ældste dokument skrevet på svensk, der eksisterede.

Det er sandsynligt, at gammelsvensk blev brugt i talesproget før det. Men den tekst er den første skrevne tekst af oldsvensk, som som følge heraf markerer begyndelsen på den nye sproglige periode.

Moderne svensk: Gustav Vasas bibel

Dernæst kom moderne svensk kaldet nysvenska på svensk, og det er muligt at dele det op i to dele: ældre og yngre moderne svensk.

Det var første gang, Bibelen blev fuldstændig oversat til svensk, og som du måske forstår, gjorde dette det meget nemmere for almindelige mennesker at forstå Bibelen og hvad der stod i den.